079-260 0010
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Blog
Vblog
 
 
  • Home
  • Begeleiding
    scheidingstraject
    • Scheidingsadvies
    • Scheiden zonder advocaat
    • Liever geen scheidingsadvocaat
    • Scheidingsmediator versus scheidingsbegeleider
  • Voordelen
  • Partneralimentatie
    (her)berekenen
  • Kinderalimentatie
    (her)berekenen
  • Opstellen
    convenant
  • Opstellen
    ouderschapsplan
  • Second
    opinion

Home » Fiscaal partner of Toeslagpartner?

Fiscaal partner of Toeslagpartner?

In tijden van scheiding kan het verschil tussen fiscaal partnerschap en toeslagpartnerschap ineens heel belangrijk worden. Als je na de scheiding afhankelijk wordt van toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Deze laatste is ook een vorm van toeslag namelijk. Wat is nu het verschil?

 

Wat is fiscaal partnerschap?

Je doet samen met je fiscale partner de belastingaangifte. Hierdoor kun je bepaalde aftrekposten, vermogen en inkomsten onderling verdelen. Een voorbeeld van een aftrekpost is hypotheekrenteaftrek. Fiscaal optimaliseren heet dat met een mooi woord. Je kunt dus met de posten schuiven tot je een voor jullie zo’n gunstig mogelijke situatie hebt gevonden voor de aangifte. Een nadeel is wel, dat de inkomens bij elkaar worden opgeteld en dat dat invloed heeft op de toeslagen. Je zult dus mogelijk minder toeslagen ontvangen.

 

Wanneer eindigt het fiscaalpartnerschap en het toeslagpartnerschap?

Voor gehuwden/ geregistreerd partners eindigt het fiscaalpartnerschap op het moment dat er een verzoek tot ontbinding is ingediend EN één van beide partners zich heeft uit laten schrijven uit de gezamenlijke woning. Voor samenwoners eindigt dit op het moment dat één van beide partners zich heeft uitgeschreven uit de gezamenlijk woning. Hetzelfde geldt voor het eindigen voor het toeslagpartnerschap.

 

Wat is dan het verschil?

Het verschil zit hem in de Wet IB 2001, artikel 2.17, lid 7. Hierin staat dat, ondanks dat je maar een deel van het jaar fiscaal partner bent geweest met iemand (als je dus in de loop van het jaar gescheiden bent), je er toch voor kunt kiezen om het jaar alsnog af te wikkelen als fiscaal partner. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn, als jullie nog een gezamenlijke woning bezitten. Of omdat er een groot inkomensverschil is, waardoor er met aftrekposten geschoven kan worden. Deze keuze heb je niet voor het toeslagpartnerschap. Deze eindigt op het moment zoals ik in de vorige alinea omschreef en kan niet herleven (tenzij je weer aan de vereisten van een toeslagpartner voldoet natuurlijk).

 

Conclusie:

Je kunt met een gerust hart je scheidingsjaar als fiscaalpartners afwikkelen, zonder dat je het risico loopt dat je de na de scheiding ontvangen toeslagen daardoor terug moet betalen.

 

Heb je over dit onderwerp nog vragen of wil je een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, dan kan dat online door hier te klikken of bel 079 – 260 00 10.


Trefwoorden :
 fiscaal  partners  scheiding  toeslag

Bel me
terug

TIPS

Hiermee kan
ik u helpen

Wie ben ik?
Ik stel mijzelf graag
aan u voor.

Maak online
een afspraak

Het eerste gesprek is
gratis. Ook ‘s avonds
en in het weekend
mogelijk

Wat zijn de kosten

Werkwijze

Contact

Laatste blog

Scheidingsbegeleiding Zoetermeer

De onverdeelde woning


Toon alle blogs

Houd mij op de hoogte

Sociale media