Als ik met nieuwe cliënten een kennismakingsgesprek heb, is de meest gestelde vraag:
Hoelang gaat dat duren?
Het antwoord hierop is niet zo simpel. Immers, elke scheiding verloopt anders. Zijn jullie allebei emotioneel zover om stappen te zetten in het proces? Wat bij het ene stel heel vlot verloopt, verloopt bij het andere stel juist weer langzaam.
Een indicatie van een voorspoedige scheiding is 3 maanden. De kans dat je er langer over doet is zeer wel aanwezig. Ik heb nu een traject lopen wat al een jaar duurt en het verzoek is nog niet klaar om ingediend te worden bij de rechter. Het is een uitzondering dat het zo lang duurt in een gezamenlijk traject, maar het kan.
Kan het sneller dan die genoemde 3 maanden? Jazeker, dat kan. Maar, als je bedenkt dat de rechtbank zo’n 6 weken nodig heeft om een uitspraak te doen, dan zul je begrijpen, dat de rest van de tijd in het “voorwerk” zit. De afspraken die jullie samen (met mijn hulp of van een andere mediator) maken over de verdeling van de zorg voor de kinderen en de verdeling van de bezittingen en eventuele schulden. Die afspraken moeten zorgvuldig gemaakt worden. Beide partijen moeten goed doordrongen zijn van de gevolgen van de gemaakte afspraken. Want eenmaal op papier gezet en ondertekend, herzie je deze niet meer zo makkelijk. Om een goede beslissing te nemen over zaken tijdens een scheiding heb je vaak gewoon even tijd nodig om de wens en het gevolg daarvan even te laten bezinken en tegen elkaar af te wegen.
Dus terugkomend op de vraag kan het ook sneller dan die 3 maanden? Jazeker, maar alleen als jullie dat allebei aan kunnen en het echt nodig is. Anders is mijn advies, neem je tijd voor je scheiding. Denk goed na over je beslissingen en handel het met respect voor je partner af. Neem geen snelle besluiten om “er maar van af te zijn”. Want als je een jaar verder bent, zie je de dingen weer helder en dan kan spijt op de loer liggen!