079-260 0010
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Blog
Vblog
 
 
  • Home
  • Begeleiding
    scheidingstraject
    • Scheidingsadvies
    • Scheiden zonder advocaat
    • Liever geen scheidingsadvocaat
    • Scheidingsmediator versus scheidingsbegeleider
  • Voordelen
  • Partneralimentatie
    (her)berekenen
  • Kinderalimentatie
    (her)berekenen
  • Opstellen
    convenant
  • Opstellen
    ouderschapsplan
  • Second
    opinion

Home » En wat doen we met het pensioen?

En wat doen we met het pensioen?

Pensioen is vaak een sluitpost en een ondergeschoven kindje bij de afwikkeling van een echtscheiding. Jammer, want een foute beslissing kan heel impactvol zijn.

 

Hoe zit dat nou precies?

Als je getrouwd of geregistreerd partner bent en je gaat scheiden, dan treedt de WVPS (Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding) in werking. Deze wet bepaalt, dat je recht hebt op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen van je ex-partner en andersom. Als je samenwonend bent en je beëindigt de relatie, dan geldt deze wet niet. Het gaat hier om regelend recht, dus geen dwingend recht. Dat wil zeggen, dat je er in onderling overleg en met wederzijdse toestemming vanaf mag zien. Je hoeft dus niet te verevenen.

 

Hoe regel je dat?

Na de scheiding geef je je keuze aan door middel van formulieren bij de pensioenverzekeraar of het pensioenfonds. Het is sterk aan te bevelen, om wat jullie afspraken ook zijn, dit kenbaar te maken bij de pensioenuitvoerder. Deze formulieren moet je binnen twee jaar na de scheiding indienen. Gaan jullie verevenen (dus verdelen)? Dan wordt dat op de polis aangetekend en reserveert de pensioenuitvoerder het betreffende bedrag voor de ex-partner en communiceert de pensioenuitvoerder hier ook rechtstreeks over met de ex-partner. Zien jullie af van verevening? Dan tekent de pensioenuitvoerder dat intern aan en verandert er niets aan het pensioen.

 

Hoe zit het dan met het Nabestaanden Pensioen?

Dat wordt in een andere wet geregeld, namelijk in de PW (Pensioenwet). Hierin wordt bepaald, dat het Nabestaanden Pensioen (dat is het pensioen wat uitkeert, als de verzekerde onverhoopt komt te overlijden) wat je hebt opgebouwd vanaf het moment dat je bent gaan werken tot aan de scheiding wordt omgezet in een zogenaamd “Bijzonder Nabestaanden Pensioen”. Dit bedrag wordt gereserveerd voor je ex-partner en keert uit op het moment van jouw overlijden en andersom. Dit geldt voor zowel gehuwden als voor ongehuwden, voor zover de ex-partner voldeed aan het partnerbegrip (de omschrijving van wie er aangemerkt wordt als partner) in het pensioenreglement. Ook hier betreft het regelend recht en mag je er dus met wederzijdse toestemming van afwijken en afstand doen van je recht op Bijzonder Nabestaanden Pensioen.

 

Haken en ogen

Het moge duidelijk zijn, dat bij verevening van het Ouderdomspensioen, je pensioenuitkering op pensioendatum omlaag gaat, aangezien er deel is gereserveerd voor je ex-partner en andersom. Wellicht is het verstandig om te bezien of je dan op pensioendatum daardoor nog wel voldoende inkomen hebt en moet je misschien aanvullende maatregelen om deze inkomensterugval op te vangen. Bij het Bijzonder Nabestaanden Pensioen, is het belangrijk je te realiseren, dat je na de scheiding voor een eventueel nieuwe partner weer met nul begint. Dit kan dus hele nare consequenties hebben bij een vroegtijdig overlijden voor de nieuwe partner, want die krijgt nauwelijks een pensioenuitkering, omdat er een groot deel voor de ex-partner gereserveerd staat. Ook hier zijn aanvullende maatregelen in de vorm van een bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering geen overbodige luxe. Tenslotte nog een klein aandachtspuntje voor het Bijzonder Nabestaanden Pensioen: tegenwoordig wordt dit veelal afgedekt door een risicoverzekering, dit heeft als gevolg dat er weinig tot geen waarde in de polis zit, waardoor er ook geen of nauwelijks sprake is van Bijzonder Nabestaanden Pensioen. Het is dus zaak dat goed te onderzoeken.

Sandy Buurman-Drenth, Scheidingsbegeleiding Zoetermeer
Trefwoorden :
 Bijzonder Nabestaanden Pensioen  Nabestaanden Pensioen  Ouderdomspensioen  Pensioen  scheiding  verevenening

Bel me
terug

TIPS

Hiermee kan
ik u helpen

Wie ben ik?
Ik stel mijzelf graag
aan u voor.

Maak online
een afspraak

Het eerste gesprek is
gratis. Ook ‘s avonds
en in het weekend
mogelijk

Wat zijn de kosten

Werkwijze

Contact

Laatste blog

Scheidingsbegeleiding Zoetermeer

De onverdeelde woning


Toon alle blogs

Houd mij op de hoogte

Sociale media