079-260 0010
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Blog
Vblog
 
 
  • Home
  • Begeleiding
    scheidingstraject
    • Scheidingsadvies
    • Scheiden zonder advocaat
    • Liever geen scheidingsadvocaat
    • Scheidingsmediator versus scheidingsbegeleider
  • Voordelen
  • Partneralimentatie
    (her)berekenen
  • Kinderalimentatie
    (her)berekenen
  • Opstellen
    convenant
  • Opstellen
    ouderschapsplan
  • Second
    opinion

Home » De onverdeelde woning

De onverdeelde woning

Soms komt het voor, dat mensen die uit elkaar gaan, alle bezittingen en schulden verdelen, maar de koopwoning nog in de gemeenschap laten zitten. Dan spreken we van een onverdeelde woning. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het belang van de kinderen om in de bekende woning te wennen aan de scheidingssituatie. Of omdat de eigenaren wachten tot de woning wat meer waarde heeft en daardoor de restschuld verminderd.

 

Hoe werkt dat dan?

De woning blijft in dat geval van jullie beiden. Dat betekent, dat jullie allebei verantwoordelijk zijn voor de kosten die betrekking hebben op die woning. Denk aan: de hypotheekrente, de aflossing, de overlijdensrisico verzekering die verpand is aan de hypotheek. Vergeet ook de eigenaarslasten niet. Dus de OZB, de opstal-, glas- en aansprakelijkheidsverzekering en het onderhoud. Meestal blijft één van de partners voorlopig in de woning wonen. Je mag daar een vergoeding van het woongenot voor afspreken, maar dat hoeft niet. Wettelijk is hier niets over vastgelegd. Wel betaalt degene die in de woning verblijft de overige kosten, zoals gas, water en licht, televisie, telefonie en internet.

 

Hoe zit dat dan fiscaal?

Je blijft allebei 50% eigenaar van de  onverdeelde woning. Zolang je in een woning staat ingeschreven en die woning jouw hoofdverblijf is, mag je de hypotheekrente aftrekken.  Als je door een scheiding elders gaat wonen en je uitschrijft, terwijl je ex-partner in jullie woning verblijft voor een bepaalde periode, gaat de scheidingsregeling in. Volgens de scheidingsregeling heb je recht op twee jaar aftrek van de hypotheekrente over de woning waarvandaan je vertrokken bent. De twee jaar gaan in vanaf het moment dat je bent uitgeschreven uit de woning. Na die twee jaar vervalt je recht op aftrek van de hypotheekrente op de betreffende woning. Daarmee wordt het deel van de hypotheekrente van degene die vertrokken is dus netto. Degene die in de woning verblijft heeft geen probleem, want voor die persoon is de woning het hoofdverblijf. Daardoor is de aftrekbaarheid van de hypotheekrente sowieso geen issue.

 

Kan degene die in de  onverdeelde woning verblijft niet gewoon de hele hypotheek betalen?

Dat kan wel, echter je kunt nooit meer aftrekken aan hypotheekrente, dan het deel waarvan je eigenaar bent. Dus als jullie allebei voor 50% eigenaar zijn, kan degene die in de woning verblijft, slechts 50% van de door hem of haar volledig betaalde hypotheekrente aftrekken. Daardoor wordt de helft van de hypotheekrente ineens netto in plaats van bruto. Dat is voor veel mensen te duur en onbetaalbaar.

 

Hoe zit het met het eigenwoningforfait?

Als je gescheiden bent en je bent uit de echtelijke woning vertrokken en jullie hebben een (tijdelijk) onverdeelde woning, dan heb je te maken met het eigenwoningforfait. Jullie krijgen allebei de helft van het eigenwoningforfait toegerekend, aangezien jullie allebei voor 50% eigenaar zijn van de woning. Stel, je betaalt wel de helft van de hypotheek, maar woont er niet? Dan mag je jouw deel van het eigenwoningforfait opvoeren als partneralimentatie in natura. In die hoedanigheid mag je dat bedrag dan weer aftrekken van de belasting.

 

Is er nog meer waar we op moeten letten?

Zeker! Zorg, dat als je de woning voorlopig, om welke reden dan ook, onverdeeld laat, dat je een einddatum afspreekt en vastlegt in een convenant. Zodoende heb je duidelijke en bindende afspraken met elkaar gemaakt en kun je bij tegenwerking van de in de woning verblijvende ex-partner, plaatsvervangende toestemming voor verkoop vragen aan de rechter.
Ook moet de partner die in de woning verblijft rekening houden met het feit, dat hij of zij de door jou afgetrokken partneralimentatie in natura op moet geven als ontvangen partneralimentatie in natura. Hier is namelijk door de ontvangende partij zorgverzekeringswetpremie over verschuldigd.

 

Wil je een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, klik dan hier om online een afspraak te plannen of bel 079-260 00 10

Scheidingsbegeleiding Zoetermeer
Trefwoorden :
 einde relatie  koopwoning  onverdeelde  partneralimentatie in natura  scheiding

Bel me
terug

TIPS

Hiermee kan
ik u helpen

Wie ben ik?
Ik stel mijzelf graag
aan u voor.

Maak online
een afspraak

Het eerste gesprek is
gratis. Ook ‘s avonds
en in het weekend
mogelijk

Wat zijn de kosten

Werkwijze

Contact

Laatste blog

Scheidingsbegeleiding Zoetermeer

De onverdeelde woning


Toon alle blogs

Houd mij op de hoogte

Sociale media