De onverdeelde woning
Soms komt het voor, dat mensen die uit elkaar gaan, alle bezittingen en schulden verdelen, maar de koopwoning nog in de gemeenschap laten zitten. Dan spreken we van een onverdeelde woning. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het belang van de kinderen …
Lees verder...
Fiscaal partner of Toeslagpartner?
In tijden van scheiding kan het verschil tussen fiscaal partnerschap en toeslagpartnerschap ineens heel belangrijk worden. Als je na de scheiding afhankelijk wordt van toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Deze laatste is ook een vorm van toeslag …
Lees verder...
Vakantietips: met de kinderen op vakantie na de scheiding
Vakantietips
De zomervakantie staat weer voor de deur en dat zorgt bij veel gescheiden ouders voor stress. Om stress te voorkomen geef ik hieronder een aantal (praktische) vakantietips over waar je aan moet denken en hoe je het met elkaar …
Lees verder...
Scheiden, hoelang duurt dat?
Scheiden, hoelang duurt dat?
Je wilt gaan scheiden, maar hoelang duurt nou zo’n proces? Dat duurt ongeveer twaalf weken. Dat laat zich opknippen in een aantal stukken. Eerst ben je zo’n 6 tot 8 weken bezig met het schrijven van …
Lees verder...
En wat doen we met het pensioen?
Pensioen is vaak een sluitpost en een ondergeschoven kindje bij de afwikkeling van een echtscheiding. Jammer, want een foute beslissing kan heel impactvol zijn.
Hoe zit dat nou precies?
Als je getrouwd of geregistreerd partner bent en je gaat …
Lees verder...
De schijnveiligheid van NHG
NHG
Als mensen een huis kopen onder de kostengrens van € 245.000,-*, dan wordt er al snel aangeboden de hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) af te sluiten. Tegen een betaling van een borgsom van 1% over de hypotheeksom, wordt …
Lees verder...
Het gevaar van een gezamenlijke kindrekening
Onlangs heb ik een vader en een moeder geholpen met hun scheiding. Ze hadden samen een schattig dochtertje wat goed kon balletten. Ze wilden samen de zorg voor hun dochtertje blijven delen, dus werd er een co-ouderschap overeengekomen. Ook de …
Lees verder...
Eind goed, al goed
Een scheiding kan gek lopen…
Mevrouw X was mijn nieuwe cliënte. Ze wilde scheiden van haar man, meneer X, waarmee ze al meer dan 30 jaar getrouwd was. De koek was op, zij had een oude schoolliefde ontmoet en was …
Lees verder...
Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid
In deze video leg ik uit wat ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid en waar je allemaal tegen aan kunt lopen bij het uitkopen van je ex uit de gezamenlijke woning na een scheiding
…
Lees verder...
Valkuilen voor gescheiden ouders
Wat zijn de meest voorkomende valkuilen voor gescheiden ouders?
Een scheiding is nooit leuk. Maar het is onacceptabel als kinderen er de dupe van worden. Hier onder som ik zes valkuilen op voor gescheiden ouders, in het belang van je …
Lees verder...
Ouderschapsplan, wanneer?
Wat hoort er allemaal in een ouderschapsplan te staan en wanneer moet er een ouderschapsplan geschreven worden?
Bij een echtscheiding of een beëindiging van een samenwonen waarbij beide ouders het gezag hebben, zijn jullie als ouders wettelijk verplicht om afspraken …
Lees verder...
Hoelang duurt het voordat je gescheiden bent?
Als ik met nieuwe cliënten een kennismakingsgesprek heb, is de meest gestelde vraag:
Hoelang gaat dat duren?
Het antwoord hierop is niet zo simpel. Immers, elke scheiding verloopt anders. Zijn jullie allebei emotioneel zover om stappen te zetten in het …
Lees verder...
Mediation, scheidingsbegeleiding wat is dat eigenlijk?
Wat is mediation?
Het woord mediation wordt op verschillende manieren gebruikt en uitgelegd. Soms wordt het gebruikt als benaming voor relatietherapie. Relatietherapie is echter iets wezenlijk anders. Bij relatietherapie ga je samen werken aan je relatie om deze te verbeteren …
Lees verder...
Wat gebeurt er rondom de kinderalimentatie per 2015 en wat betekent dat voor u?
Met ingang van 1 januari 2015 wijzigen er een aantal zaken die betrekking hebben op de kinderalimentatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor bestaande alimentatie afspraken.
Wat verandert er?
Aftrek kosten levensonderhoud kinderen onder de 21 jaar wordt afgeschaft
Tot …
Lees verder...
6 Valkuilen voor gescheiden ouders
1. Te veel toegeven door schuldgevoelens
Gescheiden ouders voelen zich vaak schuldig over “wat zij de kinderen hebben aangedaan”. Dat kan tot te grote toegeeflijkheid en verwennerij leiden. Het is van belang dat je als ouder ondanks alles duidelijke grenzen …
Lees verder...
Vechtscheiding doet lijden (de 5 belangrijkste redenen waarom het niet werkt)
De kinderen hebben grote kans om blijvend beschadigd te raken.
Uit meerdere onderzoeken is aangetoond, dat kinderen de grootste negatieve gevolgen ervaren naar aanleiding van de ruzies en verwijten tussen de ouders tijdens de scheiding. Ook het negatief uitlaten over …
Lees verder...