079-260 0010
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Blog
Vblog
 
 
  • Home
  • Begeleiding
    scheidingstraject
    • Scheidingsadvies
    • Scheiden zonder advocaat
    • Liever geen scheidingsadvocaat
    • Scheidingsmediator versus scheidingsbegeleider
  • Voordelen
  • Partneralimentatie
    (her)berekenen
  • Kinderalimentatie
    (her)berekenen
  • Opstellen
    convenant
  • Opstellen
    ouderschapsplan
  • Second
    opinion

Home » 6 Valkuilen voor gescheiden ouders

6 Valkuilen voor gescheiden ouders

1. Te veel toegeven door schuldgevoelens

Gescheiden ouders voelen zich vaak schuldig over “wat zij de kinderen hebben aangedaan”. Dat kan tot te grote toegeeflijkheid en verwennerij leiden. Het is van belang dat je als ouder ondanks alles duidelijke grenzen blijven stellen (dus soms ook nee zeggen). Daar voelen kinderen zich veilig bij!

2. Aan de kinderen trekken

Gescheiden ouders zetten hun kinderen soms (ook onbedoeld) onder druk. Die kunnen daardoor het gevoel krijgen tussen hun vader en moeder te moeten kiezen. Partij kiezen voor de een betekent echter ontrouw zijn aan de ander. Dat is onverdraaglijk voor kinderen en kan tot ernstige loyaliteitsproblemen leiden. Je kunt als ouder problemen voorkomen als je de kinderen toestaat van beide ouders te houden.

3. Kwaadspreken over de andere ouder

Kinderen kunnen er niet tegen als hun ouders negatief over elkaar praten, of als anderen dat doen. Een kind ervaart de kritiek op een ouder al gauw als kritiek op zichzelf, en voelt zich daardoor afgewezen. Het afkeuren kan ook loyaliteitsproblemen veroorzaken (dus ervoor zorgen dat een kind het gevoel heeft voor een van beide ouders te moeten kiezen). Probeer als ouder ten minste neutraal over de ander ouder te spreken. En zorg ervoor dat anderen dat ook doen.

4. Ruziemaken terwijl de kinderen in de buurt zijn

Heftige ruzie tussen ouders is voor kinderen beangstigend en schadelijk. Ze voelen zich er onveilig door en hun vertrouwen in hun ouders krijgt een knauw. Ouders moeten het goede voorbeeld geven, maar doen dat niet met ruziemaken. Het is belangrijk dat jullie ruzies proberen te vermijden als de kinderen binnen gehoorsafstand zijn.

5. Kinderen als boodschapper inzetten of als machtsmiddel gebruiken

Het is nodig dat ouders hun kinderen buiten onderlinge kwesties houden. Kinderen uithoren over de situatie bij de andere ouder thuis, is ook uit den bozen, net als een kind vragen boodschappen aan de andere ouder door te geven. Dat is belastend en kan ervoor zorgen dat het kind het (beklemmende ) gevoel krijgt voor een van beide ouders te moeten kiezen. Zoek rechtstreeks contact zoeken met elkaar als je iets moeten doorgeven of bespreken. Een kind als machtsmiddel gebruiken (“als je niet doet wat ik vraag, krijg je je kind niet meer te zien”) is onder alle omstandigheden verwerpelijk.

6. Kinderen als steun en toeverlaat zien

Kinderen zijn vaak heel behulpzaam als zij zien dat hun ouders het moeilijk hebben. Let op dat kinderen niet alleen maar helpen, want dat kan ten koste van hun ontwikkeling gaan . Bespreek je volwassen problemen of zorgen niet met je kinderen. Het is beter om een uitlaatklep of steun bij familie of vrienden te zoeken of zo nodig professionele hulp in te schakelen.

Sandy Buurman-Drenth, Scheidingsbegeleiding Zoetermeer

Sandy Buurman-Drenth, eigenaar Scheidingsbegeleiding Zoetermeer e.o.


Trefwoorden :
 advocaat  gescheiden  kinderen  mediation  ouders  scheiding  valkuilen  zoetermeer

Bel me
terug

TIPS

Hiermee kan
ik u helpen

Wie ben ik?
Ik stel mijzelf graag
aan u voor.

Maak online
een afspraak

Het eerste gesprek is
gratis. Ook ‘s avonds
en in het weekend
mogelijk

Wat zijn de kosten

Werkwijze

Contact

Laatste blog

Scheidingsbegeleiding Zoetermeer

De onverdeelde woning


Toon alle blogs

Houd mij op de hoogte

Sociale media